Hoe krijg je een werktuigbouwkundige die bij Porsche werkt, een levensmiddelentechnoloog en een goed idee bij elkaar aan tafel. Dat moet haast wel een briljant toeval zijn. Maar niet voor de Beste Start-up van Twente 2020, MetaChef (voorheen Digital Chef). De broers Bart en Robbert Oude Luttikhuis troffen in het bedrijf van hun vader de juiste vruchtbare bodem.
Bart (32) en Robbert Oude Luttikhuis (27) komen uit hetzelfde nest maar kozen ieder voor een andere richting. Bart studeerde af als werktuigbouwkundige aan de UT en maakte carrière op de ontwikkelafdelingen van Porsche en Vredestein. Robbert studeerde levensmiddelentechnologie en werkte voor Unilever en Pré Pain, alvorens hij bij het Foodatelier binnenstapte. Het Enschedese bedrijf werd opgericht door hun vader en vormt samen met DiDutch een belangrijke partner voor de foodsector; enerzijds met het ontwikkelen van foodconcepten, consultancy en strategie, anderzijds met vormgeving van verpakkingen.
In dat laatste zagen de beide broers wel brood. Bart: “Ik had veel ervaring opgedaan met 3D. Bij Porsche wordt namelijk alles in 3D ontworpen. Maar verpakkingen ontwerpen in de voedingsmiddelenindustrie, dat is altijd gedoe.” Dat ‘gedoe’ zit in het voedsel zelf, zegt Robbert. “Als je een nieuwe verpakking ontwerpt voor appels, leverworst of brood, dan wil je zien hoe het product er uit gaat zien in die verpakking, de presentatie.” Het leidde tot de oprichting van MetaChef, dat 3D-visualisaties maakt van voedingsmiddelen. Van kaas en brood tot fruit en vlees: MetaChef zorgt dat het product verwerkt wordt tot een 3D-beeld waardoor ontwikkelaars, marketeers en docenten hun verhaal nog beter kunnen uitleggen. Door de digitale aanpak kan er efficiënter en sneller gewerkt worden. Met andere woorden: degene die een nieuwe verpakking moet ontwerpen kan eindeloos experimenteren en delen met alle stakeholders op elk moment. Bart: “Verpakkingen worden regelmatig aangepast in het kader van een re-branding. Onze techniek wordt dan toegepast om die tomaat of leverworst te combineren met die nieuwe packaging. Met andere woorden: alle beeldmateriaal kan dan al klaar zijn voordat het product überhaupt geproduceerd is.”
E-learning
Een andere toepassing is het onderwijs. Robbert haalt het varken er bij: “Voor het onderwijs hebben wij nu 3D-beelden van alle technische delen van het varken. Een karkas, een achterbout tot zelfs de schenkels. Die worden gebruikt in e-learning. Niet alleen in het onderwijs maar ook in de levensmiddelenindustrie, denk aan slachterijen, om personeel op te leiden.” Nieuw is de 3D-techniek niet, voegt hij eraan toe. “Maar over het algemeen wordt dit nu voornamelijk toegepast in furniture, fashion en automotive. IKEA was een van de eerste bedrijven die slim gebruik maakte van 3D en hun hele assortiment presenteerde met behulp van 3D-beelden. Omdat 3D-beelden oneindig herbruikbaar zijn en daarom snel, gemakkelijk en kostenefficiënt.”
Catalogue
Maar in de foodsector, die enigszins conservatief is, wordt het nog niet overal toegepast. Niettemin, klanten als chocoladeproducent Lindt, Huuskes in Enschede, het Zone College, Zwanenberg, Kips, Beemster en Remia werken inmiddels al wel samen met de Enschedese start-up. Inmiddels heeft MetaChef zo’n tweeduizend producten in een catalogus. Binnen afzienbare tijd komt de website 3dfoodstock.com in de lucht: marketeers, ontwerpers en anderen kunnen de 3D-beelden gebruiken. Uiteraard tegen betaling. Daarnaast blijft het maatwerk, zegt Bart. “Een producent van appels of tomaten wil zijn eigen producten en niet iets wat er op lijkt. De ene karbonade is dus de andere niet. In die gevallen scannen wij het product op maat voor de klant.”
Agrarisch onderwijs
De beide broers zien een goede toekomst voor hun concept, zegt Robbert. “We zitten in de gehele agro, food en tech sector. We willen bijvoorbeeld ook in het agrarisch onderwijs een rol spelen. Niet alleen door in 3D een varkenskarbonade te laten zien, maar juist de hele keten; van een onderdeel van een tractor tot het mengvoer. Nee, daarbuiten gaan we niet, er moet altijd een connectie zijn met levensmiddelen.”
Alles digitaal beschikbaar
Hoewel MetaChef zich voornamelijk richt op Noord-Europa, kunnen over de hele wereld de producten van MetaChef worden toegepast; alles is immers digitaal beschikbaar. En dat een andere partij met het concept van de Twentse start-up aan de haal gaat, ligt niet voor de hand, besluit Robbert. “Alleen met kennis van de techniek ben je er niet. Je moet ook verstand hebben van levensmiddelen en de foodsector. Het is de combinatie.”
Tekst: Erwin Gevers / Fotografie: Frank Visschedijk
Bron: Tom